Home arrow Διεθνή arrow Η βαρβαρότητα της Ισραηλινής άρχουσας τάξης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Home
Πολιτική
Οικονομία
Εργατικό Κίνημα
Νεολαία
Ιστορία
Διεθνή
Μαρξιστική θεωρία
Τέχνη και Επιστήμη
Δραστηριότητες
Αρχείο Ted Grant
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ
Εκδόσεις
Διεθνές Μαρξιστικό Κίνημα
Αναζήτηση
manifesto_imt_crisis-gr2.jpg
Η βαρβαρότητα της Ισραηλινής άρχουσας τάξης Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Φρεντ Γουέστον   
16.09.06

Η κατάσταση στο Λίβανο επιδεινώνεται ταχύτατα. Ισραηλινά αεροπλάνα δολοφονούν δεκάδες άμαχους στην πιο μεγάλη αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο από το 1982.

Η ισραηλινή άρχουσα τάξη «παίζει με τη φωτιά». Οι ενέργειες της θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν το εθνικό ζήτημα στο Λίβανο. Αυτή η μικρή χώρα έχει δημιουργηθεί από διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Στο παρελθόν ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος κατάστρεψε της υποδομές και γύρισε το Λίβανο 50 χρόνια πίσω.  Τώρα καταστρέφονται ξανά οι υποδομές που με κόπο χτιστήκαν τα λίγα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει επίσης να επιδεινώνεται με νέες δολοφονίες Παλαιστινίων και σύμφωνα με έγκυρες αναφορές τα αποθέματα τροφών επαρκούν για λίγες μέρες.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί με τη Λιβανέζικη κυβέρνηση και να απελευθερώσει κάποιους φυλακισμένους Παλαιστινίους. Αλλά απέρριψε αυτή την επιλογή. Αυτό δείχνει ότι οι παρούσες στρατιωτικές επιχειρήσεις ασφαλώς δεν γίνονται για τους απαχθέντες στρατιώτες.

Οι ισραηλινή ελίτ έχει χάσει τον έλεγχο της πολιτικής διαδικασίας στις Κατεχόμενες περιοχές. Προτίμησαν να συμφωνήσουν με κάποιους από τους «μετριοπαθείς» ηγέτες της Φατάχ, αλλά οι Παλαιστίνιοι καταψήφισαν τη Φατάχ και ψήφισαν τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα των Παλαιστινίων να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν. Τώρα ο Παλαιστινιακός λαός είναι έτοιμος να πληρώσει ένα δυσβάσταχτο τίμημα επειδή έχει απορρίψει τις μανούβρες του αμερικάνικου και του ισραηλινού ιμπεριαλισμού.

Η κρίση που άρχισε στη Γάζα και έχει τώρα μεταφερθεί στο Λίβανο κάνει πλέον πιθανό το ενδεχόμενο να αναμιχθεί και η Συρία. Αυτό είναι ειρωνεία, γιατί δεν πάει πολύς καιρός από τότε που μεγάλη πίεση είχε ασκηθεί για να αποσυρθεί η Συρία από το Λίβανο. Πρέπει να θυμηθούμε πως στο παρελθόν, ήταν το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, που είχε καλέσει τη Συρία να βάλει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Η Συρία το έκανε αυτό και τότε είχε χαρακτηριστεί σαν μια δύναμη «σταθεροποίησης». Τώρα οι ισραηλινές ενέργειες έχουν διασαλεύσει την εύθραυστη σταθερότητα που είχε επιτευχθεί για μια περίοδο χρόνων. Αν η Συρία αναμιχθεί τότε το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί σε έναν πόλεμο με τρία μέτωπα, στη Γάζα, στο Λίβανο και στη Συρία.

Η ειρωνεία είναι ότι πριν από λίγο καιρό τα ΜΜΕ τόνιζαν την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε για να επέλθει η «ειρήνη». Το Ισραήλ είχε αποσυρθεί από το Λίβανο. Και μετά από ένα χρόνο είχε αποσυρθεί και από την Γάζα. Αυτό δημιούργησε την αυταπάτη ότι η ειρήνη ήταν δυνατή. Αλλά όπως τότε είχαμε εξηγήσει, όσο υπάρχουν ακόμα τα έντονα κοινωνικά πρόβλημα ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου θα απειλεί όλη την περιοχή.


 
< Προηγ.
Πρόσφατες αναλύσεις...

Ασφαλιστικό : Τι πρέπει να διεκδικήσουμε

Η χώρα χρεοκοπεί : Να "θυσιάσουμε" τον καπιταλισμό 

Η καπιταλιστική μάστιγα της ανεργίας και οι αναγκαίες διεκδικήσεις

10ο Συνέδριο ΚΝΕ: Κριτική στις θέσεις του Κ.Σ.

65 χρόνια από τη Συμφωνία της Βάρκιζας 

Συνέδριο ΣΥΝ: Να ολοκληρωθεί η αριστερή στροφή

Ο αγώνας των αγροτών και η σημασία του 

ΣΥΝ : Τα καθήκοντα της Αριστερής πλειοψηφίας 

Ελληνικές εξελίξεις και προοπτικές

Η θέση των Μαρξιστών για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κριτική στα 15 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ - Τι πρέπει να διεκδικεί ένα αληθινά σοσιαλιστικό Πρόγραμμα

   facebook_logo.jpg
 
 
771px-synaspismos_logo.png 
 
 
99eanlogo.jpg
 
 
logo_syriza.jpg
 
 
  

g_hov_logo.png
 

ted.jpg
  

© 2010 ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.